Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής δανείου από την τρόικα / "Νεόφτωχοι" οι Έλληνες

Είδηση: Ως «πολύ σημαντική προσθήκη, που "ανοίγει" τον χρόνο για επιμήκυνση και για να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα νωρίτερα», χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την αναφορά στην απόφαση που έλαβε χθες το Eurogroup, ότι "θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας". Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός επισήμανε ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται το 2013, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου χρονικά πλέον τοποθετείται το 2024 και πρόσθεσε ότι "ελπίζουμε πως (η επιμήκυνση) θα ισχύσει από την επόμενη δόση, τον Μάρτιο 2011, που είναι 15 δισ. ευρώ". Αποσαφήνισε, πάντως, ότι "είναι προφανές ότι μετά τη λήξη του μνημονίου δεν αίρονται οι δεσμεύσεις έναντι της ΟΝΕ" και η χώρα θα βρίσκεται "μέσα στο νέο πιο αυστηρό πλαίσιο της ΕΕ, που θέτει, εκτός των πρωτογενών πλεονασμάτων και το κριτήριο του χρέους".

Την ίδια ώρα ο Tommaso Padoa Schioppa, σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι "η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία θα είναι μία μακρά διαδικασία η οποία θα κρατήσει χρόνια, ίσως 10 και 15, και σίγουρα μετά τη λήξη του Μνημονίου το 2013".

Σχόλιο: Ήδη από τα μέσα του Οκτωβρίου είχε διαφανεί ότι θα υπήρχε παράταση αποπληρωμής του δανείου, και επομένως του Μνημονίου. Σε άλλη ανάρτηση μας, λίγο πριν τις εκλογές, είχαμε παρουσιάσει τη γνώμη ειδικών της Morgan Stanley που θεωρούσε αδύνατη της αποπληρωμή του δανείου μέσα στην χρονική περίοδο που η κυβέρνηση θεωρούσε ότι μπορεί να γίνει. Δυστυχώς οι εξελίξεις μας δικαίωσαν, ενώ αντίθετα οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης "για επαναφορά στην ομαλότητα" (που παράλληλα υποστήριζε ότι αντίθετο σενάριο θα ήταν αρνητικό για την χώρα) αποδείχτηκαν άνευ αξίας, με αποτέλεσμα το όλο σκηνικό να "μυρίζει" αποτυχία της κυβέρνησης. Και είναι αποτυχία, γιατί οι εκτιμήσεις για "χρονοβόρες διαδικασίες ανάκτησης εμπιστοσύνης των αγορών" δείχνουν ότι από τη στιγμή που μπήκαμε σ' αυτό τον κυκαιώνα δε θα βγούμε έξω εύκολα, αφού ο δανεισμός θα είναι απαγορευτικά ακριβός.

Δεν είμαστε χαιρέκακοι να χαιρόμαστε με την αποτυχία της κυβέρνησης. Το αντίθετο. Έχουμε πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει αυτή η παράταση: Συνεχιζόμενα μέτρα, καινούργιοι "στόχοι", νέες "προκλήσεις" και γενικώς είμαστε σίγουροι ότι η ιδιότυπη Χούντα η οποία ζούμε εδώ και κάμποσους μήνες θα κρατήσει αρκετό καιρό, ώστε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αποστολή της που είναι η επιστροφή της χώρας μας στην δεκαετία του '50: χαμηλοί μισθοί, παιδεία και υγεία που δε θα είναι δωρεάν πλέον και στην πράξη, άπειρες ποσότητες τσιμέντου σε ό,τι έχει μείνει ελεύθερο, "ξένες επενδύσεις" τύπου "Αστακού" και ένα κύμα μετανάστευσης που όμοιο του έχει να δει η χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Θα ξαναρωτήσουμε όμως: Γιατί τέθηκαν εξαρχής στόχοι που δεν ήταν εφικτοί; Πως είναι δυνατόν να φύγει απ' όλους τους εμπλεκομένους ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις που συμπίπτουν με το χρόνο αποπληρωμής του δανείου; Μας φαίνεται εντελώς απίθανο. Μήπως επομένως υπήρχε εξαρχής η θέληση να υπάρχει μεγαλύτερο διάστημα, με υψηλότερο επιτόκιο, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις από το εσωτερικό της χώρας μας για "εκμετάλλευση" των "εταίρων" της κατάστασής μας, ώστε οι προβλέψεις για "κέρδος της Γερμανίας πάνω από 600 εκ. ευρώ" να είναι στην πραγματικότητα μετριοπαθής; Η χρονική συγκυρία του προβλήματος της Ιρλανδίας (η οποία εισάγεται στον μηχανισμό για να καλύψει τις τράπεζές της και η οποία συνεισφέρει η ίδια στον μηχανισμό στήριξής της με 25 δις ευρώ) φαντάζει απλώς τυχαία...

Και κλείνουμε μ' ένα ρητορικό ερώτημα προς όλους που μας διαβάζουν. Αλήθεια, τι να το κάνουμε το ότι η χώρα μας θα καταφέρει (κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ το 2012, όταν την ίδια ώρα προβλέπει ανεργία για την ίδια χρονιά στο 15,2% και δημόσιο χρέος στο 156% (από περίπου 140% σήμερα); Τόσες θυσίες, τέτοια αποδόμηση δικαιωμάτων (και βέβαια η συνέχεια προβλέπεται χειρότερη αφού η τρόικα ζητάει να "βάλει χέρι" και στις επικουρικές συντάξεις) για να βρεθούμε σε χειρότερη μοίρα απ' ότι είμαστε σήμερα; Και προσέξτε...Ανεργία στο 15,2%, με μισθούς χαμηλότερους απ' ότι σήμερα, με εργαζόμενους-έρμαια των εργοδοτών τους και με την μεσαία τάξη κυριολεκτικά "γονατισμένη": Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, ένας στους 5Έλληνες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και το 58% αυτών είναι εργαζόμενοι, ενώ οι στατιστικές δείχνουν ότι ήδη οι μισθοί έχουν φτάσει σε επίπεδα 1986...

Πηγή είδησης: "Ελεύθερος Τύπος" / Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις νέες συνθήκες εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: