Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Επέτειος του Πολυτεχνείου (με βίντεο απ' το παρελθόν)

Μαύρη επέτειος σήμερα, μιας και σαν σήμερα τα τανκς της Χούντας μπήκαν στο Πολυτεχνείο. Μαύρη μέρα - αλλά χρήσιμη για όλους μας, για να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν κατακτάται χωρίς αγώνες και πως πάντα πρέπει να επαγρυπνούμε για τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας.
Τα παιδιά του Πολυτεχνείου δεν άνηκαν σ' ένα μόνο κόμμα ή σε μια μόνο πολιτική νεολαία. Ήταν παιδιά όλων Ελλήνων και κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο γιατί πίστευαν ότι έπρεπε ν' αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο.
Ο λαός συμπαραστάθηκε και κατέβηκε στους δρόμους - άραγε οι άνθρωποι τότε δεν τρόμαζαν μπροστά στον κίνδυνο να ξυλοκοπηθούν ή ακόμα και να σκοτωθούν από τα όργανα της Χούντας;
Άραγε δεν είχαν να χάσουν την "ησυχία τους", "τη δουλειά τους" και "το μεροκάματό τους"; Φυσικά και ναι. Είχαν καταλάβει όμως ότι ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι και έπρεπε ν' αντιδράσουν. Κι αυτό έκαναν. Ξέχασαν όμως με τον καιρό ότι πρέπει να επαγρυπνούμε και φτάσαμε ως εδώ.
Σήμερα είμαστε τυχεροί. Έχουμε δημοκρατία. Όμως ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος, αφού κάθε μέρα δικαιώματα χάνονται και κατακτήσεις παραμερίζονται.
Ας πάρουμε παράδειγμα απ' αυτούς που αγωνίστηκαν στο Πολυτεχνείο- και ας αντιδράσουμε. Είμαστε τυχεροί: Η δημοκρατία μας επιτρέπει να το κάνουμε με πολλούς τρόπους...

Βρήκαμε και σας παραθέτουμε ένα αφιέρωμα του "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" ΝΕΤ για όσα έγιναν στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 - Η εικόνα και οι μαρτυρίες τα λένε όλα:





Επίσης σας παραθέτουμε το αφιέρωμα του "Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου" με σπάνιο κινηματογραφικό υλικό από την περίοδο της Χούντας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: