Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Νέες περικοπές μισθών...δια της πλαγίας οδού...

Είδηση: Νέο εργασιακό τοπίο με μισθούς τριών ταχυτήτων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, διαμορφώνει το (αναθεωρημένο) μνημόνιο. Στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση θα φέρει ρύθμιση, με την οποία θα υπερισχύουν των κλαδικών οι συμβάσεις εργασίας που θα συνάπτονται ξεχωριστά για κάθε επιχείρηση (επιχειρησιακές συμβάσεις), με στόχο να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.

Για το λόγο αυτόν, θα θεσπιστεί η διαδικασία προσφυγής μιας επιχείρησης που επικαλείται προβλήματα σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης. Στο πλαίσιο αυτό:
*Θα δίνεται η δυνανότητα σύναψης επιχειρησιακής σύμβασης, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, η οποία θα μπορεί να ρυθμίζει όλα τα εργασιακά ζητήματα (αμοιβές, ωράρια κ.λπ.).
*Η επιχειρησιακή σύμβαση θα είναι ισχυρότερη από την κλαδική. Εάν π.χ. συμφωνηθούν σε επίπεδο επιχείρησης χαμηλότερες αμοιβές από εκείνες που προβλέπει η σύμβαση της ομοσπονδίας, θα είναι νόμιμες οι χαμηλότερες. Ομοίως, θα μπορούν να συμφωνηθούν π.χ. λιγότερες ημέρες εργασίας, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.
*Θα ενθαρρύνεται από τις ρυθμίσεις η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο (οι εργαζόμενοι να δέχονται μείωση αμοιβών μόνο εάν διατηρούνται οι θέσεις εργασίας).
*Οι παραβιάσεις της επιχειρησιακής σύμβασης θα είναι παράνομες.
*Θα υποβάλλεται επιχειρησιακό σχέδιο για το ξεπέρασμα της κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχείρηση.
*Η διάρκεια της υπαγωγής στο σχέδιο θα είναι διετής σε πρώτη φάση, με δυνατότητα παράτασης. Σε αυτή την περίπτωση, σε μεγάλες επιχειρήσεις το σωματείο θα έχει δικαίωμα ενημέρωσης για τις επενδύσεις και τη γενικότερη οικονομική πορεία της επιχείρησης.
Αυτά θα ισχύσουν κυρίως για τις μεγάλου μεγέθους -με βάση τα ελληνικά δεδομένα- επιχειρήσεις (άνω των 50 ατόμων). Για τις μικρές επιχειρήσεις, δεν θα απαιτείται επιχειρησιακό πλάνο. Απλώς και στις δυο περιπτώσεις θα ισχύει στην πράξη το δόγμα «μικρότεροι μισθοί για διατήρηση της απασχόλησης».
Την ίδια ώρα με το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, θα περιοριστούν δραματικά, επί δεύτερη συνεχή χρονιά μάλιστα, οι συνολικές αποδοχές κυρίως των υπαλλήλων εκείνων που λαμβάνουν μισθούς άνω του μέσου όρου (εφοριακοί, τελωνειακοί, γεωπόνοι, μηχανικοί κ.ά.).

Σχόλιο: Τα σχέδια που περιγράφονται στο ρεπορτάζ δείχνουν απόλυτα το γιατί όταν ο Πρωθυπουργός υπόσχεται ότι "δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς" είναι ανειλικρινής. Τα στοιχεία δείχνουν πως με προκάλυψη την οικονομική κρίση (η οποία παρόλα αυτά έφερε υπερκέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις) θα έχουμε νέα συμπίεση προς τα κάτω τον μισθών - ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα αφού πλέον δε θα υπάρχουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας(ΣΣΕ) να λειτουργούν ως "μαξιλάρι" και τα μέτρα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών θα είναι ανύπαρκτα: Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο οι κλάδοι που είναι ισχυροί συνδικαλιστικά και είναι μαζικοί μπορούν σήμερα να έχουν κάποιο αξιοπρεπή μισθό: Οι ΣΣΕ με "τα χίλια στραβά τους" τουλάχιστον δίνουν κάποιο αποκούμπι στον εργαζόμενο, αν και η είσοδος της μερικής απασχόλησης τους έδωσε ένα τρομερό χτύπημα (πόσοι και πόσοι δεν εργάζονται με πλήρες ωράριο αλλά στα χαρτιά δουλεύουν τις μισές ώρες; Μια βόλτα στο "Athens Heart" θα αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα).

Έτσι λοιπόν μπορεί να μην υπάρξει επίσημη μείωση, αλλά θα υπάρξει ουσιαστική αφού οι κλαδικές συμβάσεις ή συμβάσεις "ειδικού καθεστώτος" θα δίνουν λιγότερα στους εργαζομένους, "καταρχήν" για δύο χρόνια (με ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραπάνω). Αν συνδυάσει κανείς αυτές τις κινήσεις με τον καινούργιο "δικτατορικού τύπου" αναπτυξιακό νόμο, ας μην εκπλαγεί κανείς αν σε δύο χρόνια η ανεργία πέσει στο 9% ή 10%. Που αλλού στην Ευρώπη θα υπάρχει χώρα με εργαζομένους με 500 ευρώ, χωρίς περιορισμούς όσο αφορά το περιβάλλον και την "εκμετάλλευση" της δημόσιας περιουσίας, με επιπλέον κίνητρο την κρατική χρηματοδότηση;

Παρόμοια η κατάσταση και στους δημοσίους υπαλλήλους. Μετά από τόσες περικοπές, τους περιμένει κι άλλη με το ενιαίο μισθολόγιο (το οποίο αντί ν' αποτελέσει μέσο δικαιοσύνης θα αποτελέσει μέσο ισοπέδωσης). Και αυτή τη φορά θα χτυπηθεί αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να επιβραβεύεται δηλ. η μόρφωση και η εκπαίδευση...

Πηγή: "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: