Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων στο διαδίκτυο - θέση της Κομισιόν και σχόλια

Είδηση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων των φορολογουμένων στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, η αρμόδια για ζητήματα Δικαιοσύνης επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ σε επιστολή προς την εφημερίδα "Βήμα" που της έθεσε το ερώτημα σχολίασε ότι «Σύμφωνα με την οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, για κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων απαιτείται μια νομική βάση (άρθρο 7). Αυτή μπορεί να είναι η συγκατάθεση του ατόμου, αλλά και, επίσης, άλλα νομικά ερείσματα, όπως η νόμιμη υποχρέωση που επιβάλλεται από το κράτος ή οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος» αναφέρεται στο σχόλιο της αντιπροεδρίας.
«Στην περίπτωση των φορολογικών πληροφοριών, χρειάζεται να υπάρχει νόμιμη υποχρέωση ή η αποστολή δημοσίου συμφέροντος επιφορτισμένη με τις φορολογικές αρχές, ειδάλλως τα άτομα θα μπορούσαν να αποφασίσουν να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ούτως ώστε να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους» σημειώνεται.
«Έγκειται στα κράτη-μέλη να καθορίσουν το τι εστί το δικό τους δημόσιο συμφέρον» καταλήγει το σχόλιο.

Σχόλιο: Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι για την Κομισιόν μόνο για υποθέσεις χαμηλής σημασίας είναι σημαντικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ας μην ξεχνάμε το "ελεύθερο" που έχουν πλέον οι ΗΠΑ στα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών, την καταγραφή των e-mail, των συνομιλιών και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου με απλό αίτημα εάν υπάρχει "ένδειξη" εμπλοκής σε τρομοκρατική ενέργεια. Ειδικά για την κ. Ρέντιγκ, δεν θα έπρεπε να εκπλαγούμε δεδομένου ότι προέρχεται από μια χώρα με το μεγαλύτερο αναλογία καμερών ανά χιλιάδα κατοίκων. Το τι βέβαια λέει η Κομισιόν δεν καθορίζει και την συνταγματικότητα του μέτρου, αλλά προσπαθεί να προϊδεάσει τη θέση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που σε σειρά θεμάτων (με πιο πρόσφατο αυτό της "Κάρτας του Πολίτη") έχει δείξει να επιφυλάσσεται.
Υπό άλλες συνθήκες ίσως να φαινόταν ακραίο (και συνωμοσιολογικό), αλλά πλέον είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η κυβέρνηση οδηγεί την χώρα σε μια κοινωνία "Μεγάλου Αδερφού": Καινούργιες ταυτότητες / "κάρτες πολίτη" με αυξημένα βιομετρικά στοιχεία, κάρτες αγορών με την οποία θα πραγματοποιούνται όλες οι συναλλαγές μας στην καθημερινότητά μας και ελεύθερη πρόσβαση των φορολογικών μας στοιχείων στο διαδίκτυο από τον καθένα με την ενθάρρυνση να "ενημερώνουμε τις αρχές αν υποπέσει κάτι περίεργο στην αντίληψή μας". Είναι φοβερό βεβαίως η ενθάρρυνση για "σπιουνιά και δοσιλογισμό" να προέρχεται από ένα "σοσιαλιστικό" κόμμα που ζητά από τους πολίτες να αντικαταστήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που υπάρχουν - και αποδεδειγμένα μπορούν - να κάνουν τη δουλειά τους (όταν θέλουν και όταν τους αφήνουν). Το αν η δημοσιοποίηση "προβλέπεται" ήδη από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή οι ιθύνοντες σκέφτονται να επιβάλλουν δια του νόμου για πρώτη φορά, έχει μικρή σημασία: Η εύκολη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο (προκαλώντας εθισμό σε τέτοια φαινόμενα κατά την ταπεινή μας άποψη), θα ενθαρρύνει την εγκληματικότητα (αφού θα δίνει τα πάντα στο πιάτο, στοχοποιώντας) ενώ θα προσφέρει ελάχιστα στο φορολογικό μηχανισμό (που μπορεί να λειτουργήσει αφού γνωρίζει ή μπορεί να βρει τα πάντα έτσι κι αλλιώς). Ήδη έχουν δηλώσει αντίθετοι τόσο η Ελληνική Αστυνομία, βουλευτές (όπως ο κ.Αλευράς του ΠΑΣΟΚ) όσο και οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας . Ας ελπίσουμε ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα βάλει ένα φραγμό σε όλα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: