Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Απαντήσεις και σχόλια πάνω στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού

Ας σχολιάσουμε τη σημερινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού -τοποθέτηση προς τοποθέτηση:

«Δεν ζητώ επαίνους. Δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα. Με ενδιαφέρει να πάει ο τόπος μπροστά. Αυτό είναι το στοίχημα. Είμαι αποφασισμένος για την αλλαγή, για τη σύγκρουση. Δεν αρκεί όμως η δική μου απόφαση. Ζητώ αυτή την απόφαση και από τον ελληνικό λαό» τόνισε.

Απάντηση: Χωρίς σχόλια. Χαιρόμαστε που ο Πρωθυπουργός μας είναι υπεράνω καρεκλών - αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε μια φορά κάποιο πολιτικό της κεντρικής πολιτικής σκηνής να μας πει "εγώ έβαλα υποψηφιότητα για το αξίωμα". Όσο για το 2ο σκέλος της τοποθέτησης -"Συνένοχο στο φόνο δε θα μας έχετε" που λέει και το τραγούδι.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε «προσκλητήριο ευθύνης στις δυνάμεις που συγκροτούν το κοινωνικό μέτωπο της αλλαγής», να στείλουν μήνυμα «ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα», ότι «αυτή η τιτάνια προσπάθεια δεν θα μείνει στη μέση».
«Αντί ψήφο διαμαρτυρίας, ζητώ ψήφο ελπίδας και αλλαγής» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πρωτόγνωρες αυτές τις εκλογές, όχι μόνο των αλλαγών που επιφέρει ο «Καλλικράτης», αλλά και γιατί «βρισκόμαστε ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
«Ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου» τόνισε. Στις εκλογές -συμπλήρωσε- πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό ότι η πορεία δεν θα ανακοπεί, η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω.


Απάντηση: Από που και ως που η αλλαγή της χώρας (που χρειάζεται) πρέπει να συνδυαστεί με αυξήσεις φόρων, περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων και μειώσεις μισθών και συντάξεων; Δε γίνεται να συμβεί απλώς περιορισμός της διαφθοράς και της σπατάλης; Το μόνο που δεν είπε ο κύριος Παπανδρέου είναι ότι όποιος δε ψηφίσει υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ είναι προδότης και θα πρέπει να κρεμαστεί στην πλατεία Συντάγματος. Για να ικανοποιήσουμε τις αγορές πρέπει να ψηφίσουμε τον κύριο Σγουρό, τον κύριο Μπόλαρη κ.ο.κ. Για το τερατούργημα του "Καλλικράτη" (που δίνει εξουσίες χωρίς χρήματα) θα πρέπει να επιβραβευτεί η κυβέρνηση. Το μόνο που δεν είπε είναι ότι αν δεν ψηφίσουμε κυβερνητικό σχεδιασμό "θα κατέβουν οι κομμουνιστές και θα μας πάρουν τα χωράφια μας" όπως έλεγαν οι δεξιοί την δεκαετία του '50 - για να συμπληρωθεί απόλυτα το ψυχροπολεμικό κλίμα που προσπάθησε να δημιουργήσει. Στην πραγματικότητα η πορεία που έχει πάρει η χώρα είναι προς το γκρεμό των εργασιακών μας δικαιωμάτων και του ασφαλιστικού και εργασιακού μας Καιάδα. Χρέος μας είναι να το σταματήσουμε...

Ο Γ.Παπανδρέου χαρακτήρισε το 2011 ως «το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο» για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών· το 2012 έτος που η ανάπτυξη θα αποκτήσει ξανά θετικό πρόσημο· το 2013 ως τη χρονιά εξόδου από το μνημόνιο. Όπως τόνισε: «το Μνημόνιο εφόσον είμαστε συνεπείς σταματά το 2013».

Απάντηση: Ζητάμε συγγνώμη από τον κύριο Πρωθυπουργό που διαβάζουμε εφημερίδες και δεν ενημερωνόμαστε μόνο απ' αυτόν, αλλά σύμφωνα με τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες το Μνημόνιο οδεύει προς παράταση (στην καλύτερη των περιπτώσεων) ή σε "Μνημόνιο Νο2 - ο Τρισέ ξαναχτυπά" (στα χειρότερα των σεναρίων). Από την άλλη η ανάπτυξη μπορεί να πάρει θετικό πρόσημο το 2012, αλλά το δημόσιο χρέος θ' αυξηθεί σύμφωνα με όλους τους οικονομικούς αναλυτές. Οπότε πάλι θα βρεθούμε στο σημείο μηδέν.

«Δεν έχω λόγο και πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αλλά προσέθεσε ότι «αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές, τότε θα πρέπει να υπάρξει η απόφαση του ελληνικού λαού».

Απάντηση: Το παλιό σύνθημα "Καραμανλής ή τα τανκς" επανέρχεται στην επικαιρότητα ως "Παπανδρέου ή εκλογές": Ας είμαστε σοβαροί. Με 26,5% στα γκάλοπ δεν υπάρχει περίπτωση να πάει σ' εκλογές. Απλά θ' αναγκαστεί να περιορίσει το επόμενο κύμα μέτρων και να πάρει πίσω κάποια απ' αυτά που έχει αποφασίσει ήδη.

Σε διευκρίνιση για πιθανά νέα μέτρα μετά την αναθεώρηση της Eurostat, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «δεν θα αγγίξουν τους μισθούς και τις συντάξεις», καλώντας τους πολίτες να είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στον περιορισμό της σπατάλης και την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Δεν πρόκειται να πάρουμε μέτρα εναντίον των χαμηλοσυνταξιούχων, θα πάρουμε μέτρα για να πληρώσουν και οι πλούσιοι αυτό που τους αναλογεί», τόνίσε σε άλλο σημείο.

Απάντηση: Ο κύριος Όλι Ρεν λέει ότι πιθανότατα θα χρειαστούν καινούργια μέτρα. Και επειδή μέχρι σήμερα μάλλον είναι πιο αξιόπιστος απ' ότι ο κύριος Παπανδρέου, μάλλον αυτό θα συμβεί. Οπότε ένα πιθανό σενάριο είναι του χρόνου ο κύριος Παπανδρέου να μας πει ότι "όταν έλεγα για τους μισθούς και τις συντάξεις δεν εννοούσα το δώρο και τα υπόλοιπα επιδόματα τα οποία επομένως και εξαφανίσαμε τελείως" ή "όταν έλεγα χαμηλοσυνταξιούχους εννοούσα αυτούς που παίρνουν 400 ευρώ".

Με «κάθε βήμα εμπρός», συνέχισε, θα αποδίδεται ό,τι είναι δυνατόν στους πολίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα το επίδομα βοήθειας στους χαμηλοσυνταξιούχους που αναγγέλθηκε πρόσφατα. υποσχέθηκε δε ότι θα γίνει πλήρης αποκατάσταση συντάξεων «εφόσον όλοι βοηθήσουμε να αλλάξει η χώρα» και μάλιστα η αποκατάσταση θα γίνει «πριν από το 2013».

Απάντηση: Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι μια ενδεχόμενη παράταση αποπληρωμής των δανείων, θα επιτρέψει την αποκατάσταση των συντάξεων; Και αλήθεια δε φαντάζει οξύμωρο να παίρνει λεφτά από την μία, να ρίχνει το βιοτικό επίπεδο κάτω από τα όρια της φτώχειας και μετά να δίνει βοηθήματα-ψίχουλα για να πει ότι κάνει κοινωνική πολιτική; Δεν θυμίζει τη γνωστή παροιμία "σφάξε με πασά μου ν' αγιάσω";

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περιορισμό του μεγέθους του κράτους, ο πρωθυπουργός σημείωσε αρχικά ότι κράτος είναι «βασικό αναπτυξιακό εργαλείο» και επισήμανε ότι «εμείς δεν μπήκαμε στη λογική των απολύσεων» και ότι διατηρήθηκε η θέση πολλών που θα μπορούσαν να είχαν απολυθεί.

Απάντηση: Αναληθές. Οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, η είσοδος ιδιωτών ως και στην υγεία δείχνουν μια διάθεση οριστικού περιορισμού του Δημοσίου στα απολύτως απαραίτητα. Και φυσικά η κυβέρνηση δεν μπήκε στη λογική των μαζικών απολύσεων γιατί ξέρει ότι υπάρχει συνταγματικό κώλυμα το οποίο θα της δημιουργήσει καινούργιους πονοκεφάλους.

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα αξιοπιστίας, γύρω από το «λεφτά υπάρχουν», ο κ. Παπανδρέου θύμισε ότι στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 ρώτησε τον κ. Καραμανλή αν είναι ή δεν είναι τα οικονομικά στοιχεία ακριβή. «Δεν μου απάντησε. Και όχι μόνο δεν μου απάντησε αλλά λίγο πριν από τις εκλογές έστειλε στις Βρυξέλλες ψευδή στοιχεία» είπε ο πρωθυπουργός. «Τόσο απλά, τόσο ξεδιάντροπα, αν θέλετε. Μπορούμε να λέμε μετά ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας. Αυτό χτίζουμε κάθε μέρα» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Απάντηση: Όπως σωστά διαβάσαμε κάπου, εδώ ρώτησαν τον κύριο Παπανδρέου "τι μέρα είναι σήμερα" και απάντησε "5 παρά 15". Άλλο τον ρώτησαν άλλο απάντησε. Πάντως για να θυμηθείτε τι είχε πει ο κύριος Παπανδρέου μπορείτε να πάτε εδώ.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης εάν δεν είχε ακριβή αντίληψη της πραγματικότητας για το εάν μπορεί ή όχι να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα. Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ήταν μέσα στο πλαίσιο των περιορισμών με την προϋπόθεση ότι θα γίνονταν οι απαραίτητες οικονομίες. Όπως αποκάλυψε οι Βρυξέλλες ενέκριναν αυτό το πρόγραμμα των αλλαγών «του νοικοκυρέματος» που πρότεινε και ότι, όπως είπε, «το θεώρησαν αξιόπιστο».

Απάντηση: Αναληθές επίσης σε όποιο επίπεδο και να το δει κανείς. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν περιλάμβανε τίποτα από τα όσα λέει το Μνημόνιο. Επίσης ο κύριος Παπανδρέου γνώριζε την κατάσταση. Τον είχαν πληροφορήσει τουλάχιστον ο κύριος Προβόπουλος και ο κύριος Γιούνκερ πολύ πριν τις εκλογές. Αλλά αυτός επέμενε στο "λεφτά υπάρχουν" και στα "τρία δεν". Αλλά ούτε και το μετά το Μνημόνιο πρόγραμμα του δεν είναι δυνατόν να βγει εις πέρας - αν μπορούσε δε θα χρειαζόταν επέκταση αποπληρωμής των δανείων. Για να μην πούμε ότι είναι τουλάχιστον θλιβερό να καταθέτει ένα κόμμα το προεκλογικό του πρόγραμμα του στις Βρυξέλλες για έγκριση πριν το ανακοινώσει στον κόσμο. Πως ύστερα μπορεί να υποστηρίζει ότι κοιτάζει το συμφέρον της χώρας του;

Εντούτοις, όπως περιέγραψε υπήρχε μία κρίση στη διεθνή οικονομία, ένας φόβος που ξέσπασε πάνω στην Ελλάδα. «Κανείς δεν μπορούσε να αξιολογήσει ότι αυτό το μένος της αγοράς θα χτύπαγε την Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο». Για να μπορέσει να σταθεί η Ελλάδα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης. «Εκεί άργησε η Ευρώπη. Αν είχε πάει πιο γρήγορα θα ήμασταν σε καλύτερη θέση. Ήταν αυτή η βόμβα που παραλίγο να σκάσει στα χέρια μας. Αλλά δεν έσκασε. Σώσαμε την Ελλάδα» είπε.

Απάντηση: Να μην τα ξαναλέμε. Καμία βόμβα δεν έσκασε και κανένας δεν άργησε, πλην της κυβέρνησης. Την κατάσταση στην Ελλάδα την ξέρανε όλοι, απλά δεν μπορούσαν να πουν τίποτα είτε για να μην δυσαρεστήσουν τους προμηθευτές μας στο εξωτερικό είτε για να μην διαταράξουν το σχεδιασμό τους στο εσωτερικό. Όσο για το Μνημόνιο, υπήρχε και άλλος δρόμος και το έχουμε γράψει εδώ και πολύ-πολύ καιρό εδώ.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης σκέψη για μείωση των φόρων, ο πρωθυπουργός συσχέτισε την αύξηση των φόρων με την φοροδιαφυγή: «Να μειώσουμε τους φόρους, με την εγγύηση ότι θα εισπράττονται όλοι» ανέφερε ο Γ.Παπανδρέου, λέγοντας πως όταν ο ίδιος θέτει αυτό το ζήτημα στους επιχειρηματικούς φορείς, δεν μπορούν να του εγγυηθούν πλήρη καταβολή της φορολογίας από όλους.

Απάντηση: Αυτή η τοποθέτηση μας θυμίζει τα αιτήματα των φανατικών ισλαμικών οργανώσεων που πιάνουν Ευρωπαίους ομήρους. Ζητάνε ν' αποχωρήσουν οι Αμερικάνοι από το Αφγανιστάν. Αν δεν γίνει σε 48 ώρες οι όμηροι θα εκτελεστούν. Όπου όμηροι βάλτε Έλληνες πολίτες, όπου αποχώρηση Αμερικάνων την πληρωμή φόρων και όπου ισλαμικές οργανώσεις κυβέρνηση.

«Όσο δεν έχουμε ευνομία, όσο δεν καταλαβαίνει ο πολίτης ότι ο φόρος είναι κοινωνική αλληλεγγύη και η φοροδιαφυγή συνεχίζεται, το κράτος πρέπει να αιμοδοτηθεί από έσοδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, ο Γ.Παπανδρέου σημείωσε ότι οι φορολογικές αλλαγές δεν περιλαμβάνουν μόνο αυξήσεις αλλά και ανακατανομή της φορολογίας στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των χαμηλότερων στρωμάτων, κάτι που «θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό το 2011».

Απάντηση: Αυτό μάλλον ήταν το αστείο της βραδιάς. Αλήθεια, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η επιβολή ΦΠΑ σε αμοιβές γιατρών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων, η αύξηση του ΦΜΑΠ, η αύξηση φόρων σε πετρέλαιο και βενζίνη, η μετάταξη προϊόντων πρώτης ανάγκης σε υψηλότερο συντελεστή, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο κλπ οδηγούν σε "ελάφρυνση" των χαμηλοτέρων στρωμάτων κατά τον κύριο Πρωθυπουργό; Αν μας πει πως γίνεται αυτό θα του είμαστε ευγνώμονες -από την άλλη ο φόρος είναι κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά μήπως και το κράτος θα πρέπει να δείξει ότι σέβεται τους πολίτες που είναι συνεπείς αντί να καταφεύγει σε περαιώσεις-επιβράβευση των φοροφυγάδων και χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγαλοοφειλέτες; Δεν ενθαρρύνει έτσι την κοινωνική αναλγησία;

Όσον αφορά την αποτροπή επενδύσεων λόγω της υψηλής φορολογίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αδυναμίας της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές περιορίζει τις επιλογές της κυβέρνησης. Η φορολογία όμως, υποστήριξε ο Γ.Παπανδρέου, δεν αποτρέπει τους ξένους επενδυτές περισσότερο από ό,τι η ασυνέπεια και το θολό τοπίο: «Εάν οι επιχειρηματίες ξέρουν ότι έχουμε σταθερό περιβάλλον και δεν θα εμπλακούν στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά», η φορολογία περνάει σε δεύτερη μοίρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης εγγυάται αυτό το σταθερό περιβάλλον με την καταπολέμηση της διαφθοράς και ρυθμίσεις όπως το fast track.

Απάντηση: To fast-track δεν καταπολεμά τη διαφθορά. Δείχνει απλά ότι σαν χώρα κάνουμε τα πάντα για μια επένδυση, δεν υπολογίζουμε νόμους, Σύνταγμα, περιβάλλον και η Βουλή υποκαθίσταται από μια επενδυτική εταιρεία. Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι θεμιτή αλλά δε γίνεται με συγκέντρωση υπερεξουσιών σ' ένα πρόσωπο - δεν έχουμε δα και τον Αριστείδη τον "δίκαιο" για υπουργό...Από την άλλη κανείς επενδυτής δε θα επενδύσει αν δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο με μεγάλο κέρδος. Γι'αυτό κατέρρευσε και η επένδυση από το Κατάρ στον Αστακό, γι' αυτό τόσοι και τόσοι έκαναν πίσω. Γι' αυτό και υπάρχει η συμπίεση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων. Για να δείξουμε ότι εκτός από τις παραχωρήσεις (που είναι τεράστιες), το κόστος μιας επένδυσης στην χώρα μας θα είναι επιπλέον φθηνό.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΟΣ ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ
ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΑΦΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ

Ενεργός Πολίτης είπε...

Φίλτατε τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι - τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ούτε υποδομές έχουν, ούτε καθηγητές κ.ο.κ. ενώ ο πήχυς είναι γενικά πιο χαμηλά (δες εδώ: http://nea-metra.blogspot.com/2010/06/blog-post_11.html). Συν τοις άλλοις (και πέραν των διδάκτρων που θα επιβάλλουν) τα ιδιωτικά πανεπιστήμια βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, θα μπορούν να διεκδικούν και κρατική επιχορήγηση, πράγμα που θα περιορίσει την χρηματοδότηση στα κρατικά...
Για τον Πάγκαλο συμφωνούμε...