Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Έλλειψη σεβασμού στο Δημόσιο χρήμα (Νο4) & Προαναγγελία νέων μέτρων

Είδηση 1η: Δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, στη διάρκεια των πρόσφατων επίσημων επισκέψεών τους στις ΗΠΑ επέλεξαν να διαμείνουν σε πανάκριβες σουίτες γνωστών ξενοδοχείων και να χρησιμοποιήσουν ακόμη και λιμουζίνες για τις μετακινήσεις τους.

Ετσι, η κυρία Διαμαντοπούλου πλήρωσε 200 δολάρια για να μεταφερθεί με πολυτελές αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο. H κυρία Διαμαντοπούλου, κατά την τριήμερη παραμονή της στην Ουάσινγκτον, χρησιμοποίησε για «ορμητήριό» της την εντυπωσιακή σουίτα νούμερο 606 του εμβληματικού «Fairfax». Για τις υπερπολυτελείς υπηρεσίες της σουίτας 606 η κυρία Διαμαντοπούλου πλήρωσε το ποσό των 658,38 δολαρίων τη βραδιά, με τον λογαριασμό της τριήμερης διαμονής της να ανέρχεται στα 2.175,12 δολάρια. Επιπλέον, κατέβαλε 103,30 δολάρια στο ιστορικό εστιατόριο του ξενοδοχείου «Jockey Club» και άλλα 76,54 δολάρια για room service. Περίπου τις ίδιες ημέρες στην περισσότερο κοσμοπολίτικη, σε σχέση με την Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος απολάμβανε από τα παράθυρα της σουίτας του «New York Palace», η οποία του είχε παραχωρηθεί από το Ιδρυμα Ωνάση. Τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου ξενοδοχείου χρησιμοποιεί κάθε χρόνο το Ιδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» προκειμένου να φιλοξενεί τους προσκεκλημένους του. Μέχρι και τα spa των μελών της αποστολής είναι σε θέση να πληρώνει, όπως συνέβη πέρυσι, όταν κατά τη διάρκεια της διαμονής του κ. Γερουλάνου κάλυψε και τα 269 δολάρια που στοίχισε το μασάζ του υπουργού. Κύκλοι του Ιδρύματος Ωνάση υποστηρίζουν ότι η φιλοξενία του κ. Γερουλάνου προπληρώθηκε και ο υπουργός θα επιστρέψει τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την πολυτελή διαμονή του στο «New York Palace».

Είδηση 2η: Πιέσεις προκειμένου να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και σε μια σειρά από υπηρεσίες από το 11% που είναι σήμερα στο 13% προκειμένου να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία επιπλέον του 1 δισ. ευρώ εντός του 2011 δέχεται πλέον η Ελλάδα από την τρόικα των δανειστών μας, αλλά κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ώρα μάλιστα που σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, ο φόρος αυτός δεν ξεπερνάει το 6%. Την ίδια ώρα, αναμφίβολο χαρακτηρίζει ο «σκληρός» της τρόικας Σερβάς Ντερούζ το ότι η αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 «θα έχει επιπτώσεις» φέτος και το 2011, σημειώνοντας όμως ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το εύρος των επιπτώσεων.

Σχόλιο: Δύο φαινομενικά άσχετες ειδήσεις που στην πραγματικότητα συνδέονται άμεσα: Από την μία έχουμε σπατάλη του Δημοσίου χρήματος (και καλά την σουϊτα - αλλά το ρούμ σέρβις τι χρειαζόταν; ) και από την άλλη έχουμε προετοιμασία/προσθήκη νέας οικονομικής αφαίμαξης στις τόσες που έχουν παρουσιαστεί ως "αναπόφευκτες" μέχρι σήμερα. Είναι προφανές ότι δεν έχουμε απαίτηση οι υπουργοί της χώρας ούτε να πηγαίνουν με πλοίο στην Αμερική σαν άλλοι μετανάστες της δεκαετίας του '50, ούτε να μένουν σε παγκάκια στο Σέντραλ Πάρκ, ούτε να τρώνε χάμπουργκερ στα ΜακΝτόναλντς. Αλλά αυτό απέχει σίγουρα πολύ από το να πηγαίνουν στα καλύτερα και στ' ακριβότερα σε μια εποχή που το κράτος "καταδέχεται" να πάρει μέρος από τις συντάξεις των 400 και των 500 ευρώ. Μπορεί ν' ακούγεται λαϊκίστικο αλλά δε δείχνει ούτε "αίσθημα ευθύνης" ούτε συναίσθηση ότι "συμπάσχουν" οι κυβερνώντες με το λαό. Λίγη συναίσθηση δε βλάπτει...

Πηγή: "Πρώτο Θέμα", "Real News"

Δεν υπάρχουν σχόλια: