Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Νέα φοροεπιδρομή στ' ακίνητα το 2011

Είδηση: Νέο νόμο ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ιδιοκτησία και τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών. Ο κατάλογος με τις επιβαρύνσεις που θα φέρει ο νέος χρόνος στην κτηματαγορά γίνεται ολοένα και μακρύτερος, καθώς, πέραν της αύξησης των σημερινών αντικειμενικών αξιών, σχεδιάζεται «επιδρομή» και στα εκτός σχεδίου ακίνητα. Για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια αναμένεται ακόμη και υπερδιπλασιασμός στις τιμές της εφορίας, καθώς θα «διορθωθεί» το σύστημα «αντικειμενικών αξιών γης» που χρησιμοποιείται για να υπολογιστούν αξίες στις εκτός σχεδίου περιοχές. Οσον αφορά τα κτίσματα, ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για την ένταξη τουλάχιστον 5.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών.
Οι παρεμβάσεις που προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών στην αγορά ακινήτων, εφαρμόζοντας πιστά τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο, θα φέρουν οκτώ «χαράτσια» σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες.
*Αυξάνεται ο ΦΠΑ ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται πλέον με συντελεστή 23%.
*Περισσότεροι θα είναι οι φόροι για τη μεταβίβαση οικοπέδων εκτός σχεδίου. Οι ανατιμήσεις στα εκτός σχεδίου οικόπεδα θα ρίξουν ακόμη περισσότερους Ελληνες στην «τσιμπίδα» του ΦΜΑΠ.
*«Σκληραίνουν» τα τεκμήρια από την 1/1/2011. Οι επιπτώσεις θα φανούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2012.
*Αυξάνονται τα έξοδα μεταβίβασης αντίστοιχα με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
*Αυξάνονται οι φόροι κληρονομιών και γονικών παροχών.
*Περισσότεροι Ελληνες θα πέσουν στην τσιμπίδα του ΦΜΑΠ, ενώ για τους ήδη υπόχρεους ο φόρος θα αυξηθεί ακόμη και πάνω από 100%.
*Ακριβότερη θα γίνει και η αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς, εκτός από τους φόρους, θα «φουσκώσουν» και τα έξοδα για την απόκτησή της.
*Ερχονται περισσότεροι φόροι για τα εκτός σχεδίου κτίσματα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την ένταξη εκατοντάδων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση των συμβολαιογραφικών και δικηγορικών εξόδων λόγω της επιβολής ΦΠΑ, ενώ αποκλείστηκαν η απομάκρυνση του "Πόθεν Έσχες" για την αγορά πρώτης κατοικίας και της επιβολής χαρατσιού σε γονικές παροχές σε χρήμα.

Σχόλιο: Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς: "όχι άλλα νέα μέτρα", κι όμως την ίδια ώρα από την μία αναμένεται νέα επιδρομή στα επιδόματα των εργαζομένων (τα οποία έχουν ήδη οδηγήσει σε μειώσεις μισθών της τάξεως του 20-30% στο Δημόσιο) και η φοροεπιδρομή στην ιδιοκτησία και την κατοικία, με πολλαπλό τρόπο όπως φαίνεται στο ρεπορτάζ, πράγμα που αποδεικνύει για πολλοστή φορά την ανακολουθία της κυβέρνησης. Θα περίμενε κανείς ότι μετά τα τόσα λουκέτα, την μείωση της κατανάλωσης και την αδυναμία τόσων νοικοκυριών να καλύψουν βασικές τους ανάγκες θα έμπαινε ένας φραγμός. Δυστυχώς δε συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο.
Οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης έχουν ως στόχο την απόκτηση "εύκολου" χρήματος, αφού η ιδιοκτησία δεν είναι κάτι που μπορεί ν' αποκρυφθεί. Την ίδια ώρα που η απόκτηση στέγης καταντάει αδύνατη για τους νέους - με μύριες συνέπειες στην οικονομία και σε σειρά κλάδων σχετιζόμενων με αυτήν, αφού οι τιμές είναι απλησίαστες ενώ ακόμα και η γονική παροχή σε χρήμα τιμωρείται με φόρο: Οι γονείς δηλαδή μαζεύουν χρήματα να βοηθήσουν τα παιδιά τους (κάνοντας οικονομία σε ότι τους απομένει μετά τον φόρο) και μετά το κράτος έρχεται σαν άλλος "σερίφης του Νόττιγχαμ" να ζητήσει καινούργιο φόρο στη βοήθεια αυτή. Και αυτή τη φορά δεν υπάρχει "Ρομπέν των Δασών" να διορθώσει την αδικία.
Παράλληλα δε, τιμωρείται έμμεσα και η ιδιοκτησία κάθε αυτή με την συνεχή αύξηση φόρων, ενώ η αλληλεγγύη των γενεών χτυπιέται επιπλέον αφού με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακόμα και οι μεσαίες κληρονομιές βγαίνουν πάνω από το αφορολόγητο και φέρνουν καινούργιους φόρους στο κράτος.
Και μετά η κυβέρνηση ζητάει "επιβράβευση" των προσπαθειών της, θεωρεί ότι τα μέτρα "είναι δίκαια" και "υπέρ των αδυνάτων" και διατυμπανίζει "ότι δημιουργεί μια καλύτερη Ελλάδα".
Το 26,5% που έχει στα περισσότερα γκάλοπ, ένα χρόνο μετά που εκλέχθηκε και η καταβαράρθρωση των υποψηφίων της στις μεγάλες πόλεις και περιφέρειες δίνουν ένα μήνυμα που ελπίζουμε να το λάβει...

Πηγή: "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: