Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Άνοιγμα Παπανδρέου προς ξένους "επενδυτές" / Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές

Είδηση: Προσκλητήριο σε επενδυτές απηύθυνε από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση, αλλά και ιδιωτικοποίηση της ανενεργής περιουσίας του Δημοσίου, αξίας 270 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για ποσό αντίστοιχο του ελληνικού χρέους, ενώ παρουσίασε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως κίνητρο για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα. Χαρακτήρισε τις αλλαγές στη φορολογία, το ασφαλιστικό αλλά και στο δημόσιο τομέα ως τις πλέον φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της Ευρωζώνης. "H Ελλάδα άλλαξε άρδην τον τελευταίο χρόνο", υποστήριξε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απελευθέρωση του τομέα Ενέργειας και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά 5-6%. Όσον αφορά στο δανεισμό της χώρας, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η εμπιστοσύνη θα επανέλθει στους επενδυτές μόλις οι μεταρρυθμίσεις αρχίσουν να αποδίδουν και τα σπρεντ θα πέσουν ενώ απέκλεισε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. "Η αποτυχία δεν αποτελεί εναλλακτική λύση", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προσφέρει προοπτική για επενδύσεις σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι υποδομές.

Σχόλιο: Ποιος ο λόγος να τονίσει ο Πρωθυπουργός σε μια συνάντηση προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αν ο στόχος των κινήσεων δεν ήταν εξαρχής η προσέγγιση αυτού του κοινού; Πως να πειστεί και ο πλέον καλόπιστος ότι οι αλλαγές αυτές ήταν προς όφελος του πολίτη; Με κίνδυνο να χαρακτηριστούμε υπερβολικοί, θα συμφωνήσουμε με τον Γιώργο Δελαστίκ του Έθνους που τονίζει σε άρθρο του ότι "το Μνημόνιο είχε άλλους στόχους" και όχι τόσο το Δημόσιο χρέος και το έλλειμμα που μέχρι το τέλος του Μνημονίου αναμένεται να έχει μεγαλώσει παρά τα πολύ σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Στόχος εξαρχής ήταν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και το να γίνει η Ελλάδα μια ακριβή χώρα (για τους κατοίκους της ) φτηνού εργατικού δυναμικού, ιδανικό "Ελ Ντοράντο" για όποιον θέλει να βγάλει γρήγορο και εύκολο χρήμα.

Το μυστικό στην ομιλία του κυρίου Παπανδρέου δεν ήταν βέβαια οι παραπάνω αναφορές -γιατί ήταν αναμενόμενες. Ήταν κυρίως η ξεκάθαρη αναφορά του σε ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας περιουσίας και όχι σε "αξιοποίηση" όπως γινόταν αναφορά μέχρι σήμερα. Οι κίνδυνοι βεβαίως από μια τέτοια κίνηση είναι τεράστιοι, όπως και η ιστορική ευθύνη του κυρίου Παπανδρέου, που συμπεριφέρεται σαν "άσωτος υιός" που ο πατέρας του, του άφησε περιουσία και αυτός ξεπουλάει όσο-όσο την πατρική κληρονομιά.

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων πρέπει όντως να είναι πρωταρχικός στόχος για την χώρα μας -αλλά άλλο προσέλκυση και άλλο "άνευ όρων παράδοση" και "ξεπούλημα" εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας που επιχειρείται αυτή την περίοδο. Είναι τόσο δύσκολο να συμβεί αυτό;

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Γράψαμε χθες για την προσπάθεια που γίνεται για σύμπραξη των κυρίων Δημαρά και Μητρόπουλου σε κοινό ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια Αττικής, μιας και οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να επιβραβεύουν μια τέτοια κίνηση. Απ' ότι φαίνεται όμως και η Ν.Δ., βλέποντας ένα πιθανό καταποντισμό του υποψηφίου της, προσπαθεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, για ν' αποφύγει τα χειρότερα, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου (Κ.Μαρκόπουλου) στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ: "Νομίζω ότι ο κ. Δημαράς και ο κ. Μητρόπουλος, θα πρέπει να δουν κι απ’ τον πρώτο γύρο, ενδεχομένως τη δυνατότητά τους να μην καταγράψουν εν πάση περιπτώσει τη δικιά τους προσωπική νίκη, αλλά να καταγράψουν πολιτική συνεργασία εξαρχής. Πιστεύω, δηλαδή, ότι η ΝΔ και ο Βασίλης ο Κικίλιας θα έπρεπε ή θα πρέπει, αν θέλετε, να δουν το ζήτημα της συνεργασίας εξαρχής. Πάντα με επικεφαλής τον Βασίλη Κικίλια, γιατί ο Βασίλης Κικίλιας συμβολίζει το άνοιγμα στην επόμενη γενιά. Είναι το μέλλον, δεν είναι το παρελθόν".
Τα συμπεράσματα (και το όποιο νόημα βγαίνει) δικά σας...

Πηγή: "ΝΕΤ 105.8", "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: