Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

"Καλά τα πάτε αλλά..." από την Ε.Ε. / Ανασχηματισμός

Είδηση: Μήνυμα για πρόσθετα μέτρα το 2011 και 2012 έστειλαν στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου προωθεί τρία εναλλακτικά σενάρια για την αύξηση του ΦΠΑ ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Με το γνωστό «ναι μεν αλλά», στα συμπεράσματα του συμβουλίου των υπουργών υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα πέτυχε καλή πρόοδο κατά την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων, και σε αρκετούς τομείς τα έλαβε νωρίτερα, όπως στις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και στη δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων για τα κρατικά έσοδα και δαπάνες. Παρ' όλα αυτά, παραμένει ένας αριθμός αναγκαίων προσαρμογών σε καθέναν από αυτούς τους τομείς.
Η κυβέρνηση δηλώνει τώρα ότι εξετάζει εναλλακτικές επιλογές ως προς τη μετάταξη του 30% των αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011, για να περιορίσει τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην αγορά. Αυτά είναι: - Αύξηση κατά 1 ή 2 μονάδες των αγαθών με σημερινό συντελεστή 11%.
-Καθορισμός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ -κατά πληροφορίες, γύρω στο 19%- για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που επιβαρύνονται με τον φόρο αυτόν, αν και ο υπουργός Οικονομικών δεν ξεκαθάρισε τι ακριβώς εννοεί.
-Εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που θα πλήξει καίρια τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς το σύνολο των νοικοκυριών θα κληθούν να πληρώνουν διπλάσια χρήματα (από 700 ευρώ πέρυσι ανά 1.000 λίτρα, 1.400 ευρώ φέτος), δηλαδή θα επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 150 ευρώ κάθε μήνα περίπου ή 900 ευρώ στη χειμερινή σεζόν. O υπουργός επισήμανε ότι "το κράτος επιδοτεί με 1,4 δισ. ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με αποτέλεσμα ορισμένοι να θερμαίνουν τις πισίνες τους... Εξισώνοντας δε τους φόρους, είπε πως «χτυπάμε το λαθρεμπόριο και αποζημιώνουμε τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται...".

Σχόλιο: Αυτό το ανέκδοτο με "το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για να θερμαίνονται πισίνες" (το οποίο επαναλαμβάνεται καθημερινά από τα παπαγαλίζοντα δελτία ειδήσεων) πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Και είναι προφανές ότι αποτελεί μια απαράδεκτη δικαιολογία, για να χτυπηθεί γι' άλλη μια φορά, ο μέσος πολίτης που ούτε πισίνες έχει και που ήδη έχει δει μισθούς να μειώνονται και επιδόματα / "δώρα" να οδεύουν προς εξαφάνιση. Και βέβαια κανένα κράτος δεν "επιδοτεί το πετρέλαιο θέρμανσης". Απλώς είναι το μόνο μέρος των καυσίμων το οποίο φορολογείται λογικά - σε αντίθεση με τον εξοντωτικό φόρο που υπάρχει επί όλων των υπολοίπων καυσίμων. Επίσης είναι προφανές ότι τα αντίμετρα για την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο δεν είναι λύση: Ούτε τα επιδόματα στα χαμηλά εισοδήματα, ούτε η "επιδότηση" στο φυσικό αέριο στο οποίο έχει πρόσβαση ένα μέρος μόνο της ελληνικής επικράτειας. Στην Ρωσία ή στην κεντρική Ευρώπη ίσως να ήταν λύση. Στην Ελλάδα όχι.

Επίσης λύση δεν είναι η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ: Η μείωση θα είναι ελάχιστη (και σχεδόν αβέβαιο ότι θα εμφανιστεί στα ράφια και στους τιμοκαταλόγους) ενώ η αύξηση (από 11% σε 19%) τεράστια. Κάποιος, αθώα σκεπτόμενος, θα ρωτήσει: "Μα δεν τα γνωρίζει αυτά η κυβέρνηση;" Φυσικά και τα γνωρίζει, είναι η εύλογη απάντηση. Αλλά στο εισπρακτικό κυνήγι που έχει επιδοθεί, αυτό είναι το τελευταίο που τη νοιάζει.
Σ' αυτό παίζει ρόλο και ο "μπαμπούλας" τον Βρυξελλών, το πολυαγαπημένο μας ECOFIN που ζητάει "επιπλέον μέτρα", ενώ η κατάσταση έχει φτάσει (εις γνώσιν τους) στο απροχώρητο και ο χειμώνας αναμένεται βαρύς. Αλλά αυτό φυσικά δεν τους νοιάζει.
Οι οικονομικοί δείκτες να πηγαίνουν καλά και για τους πολίτες λίγο τους ενδιαφέρει. Στο κάτω-κάτω τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών (που ουσιαστικά αποφασίζει) κανείς δεν τη ψηφίζει. Είναι αιώνια. Κάτι τέτοια γίνονται και στο τέλος θα δικαιωθεί πλήρως το ΚΚΕ και ο αντιευρωπαϊσμός του...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός, εξελίχθηκε δυστυχώς σε μια προσπάθεια "να βολέψουμε όσους περισσότερους στην κυβέρνηση, για να μην μας τη βγούν από τ' αριστερά αργότερα", όπως εύστοχα παρατήρησε και ο Γιώργος Λιάνης. Πολυπληθές σχήμα (48 άτομα!), ανακατατάξεις υπουργείων (με περισσότερες από ποτέ ενοποιήσεις "άσχετων" μεταξύ τους υπουργείων) και μετακινήσεις "κορυφαίων" υπουργών σε άλλα υπουργεία για να συνεχίσουν το έργο της αποδόμησης της χώρας. Αλήθεια δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να ενισχύσουν οι βουλευτές του κινήματος τον εκλογικό αγώνα του Νοεμβρίου;

Πηγή: "Ελευθεροτυπία"

(Η αυριανή ανάρτηση - επικαιρότητας επιτρεπούσης - θα είναι αφιερωμένη στην αριστερά, εντός και εκτός κοινοβουλίου...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: