Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Siemens: Διαχρονική Διαπλοκή

Η διαπλοκή στην Ελλάδα είναι κάτι το διαχρονικό. Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες από εταιρίες να επηρεάσουν υπέρ τους αποφάσεις για προμήθειες δίνοντας χρηματικά (και μη δώρα)...Το απόσπασμα από το βιβλίο του Σόλωνα Γρηγοριάδη "Μετά τον εμφύλιο - Η άνοδος του Παπάγου στην εξουσία" είναι χαρακτηριστικό (στις δύο σελίδες αναφέρονται δύο ξεχωριστά περιστατικά):


Συγκρίνεται το τώρα με τις φετεινές περιγραφές για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens και παρατηρήστε ότι το φαινόμενο δεν είναι τωρινό (αν και οι παρεμβάσεις πλέον δεν είναι άμεσες, αλλά έμμεσες) - το απόσπασμα προέρχεται από την εφημερίδα "Αγγελιοφόρος":
"Στοιχεία που συνδέουν πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens έχει στα χέρια της η ελληνική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφέτες γνωρίζουν τους πραγματικούς δικαιούχους του λογαριασμού, που ανοίχτηκε το 1998 στην Ελβετία και στον οποίο πιστώθηκαν 200.000 γερμανικά μάρκα από κατηγορούμενο της Siemens (πρώην στέλεχος). Μάλιστα, το επίμαχο έμβασμα είχε δοθεί εντολή να μπει στο λογαριασμό με το κωδικό όνομα «Ρόκο», όνομα που κατά καιρούς έχει συνδεθεί με πρόσωπο πρώην πολιτικού.

Το άνοιγμα του συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού έδειξε, ωστόσο, ότι πίσω απ' αυτόν βρίσκεται ένας ιδιώτης, φίλος του πρώην υπουργού, από το λογαριασμό του οποίου έφυγαν χρήματα και προς τα παιδιά του πολιτικού προσώπου. Τα νέα στοιχεία, αφού μεταφραστούν, θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία για τα «μαύρα ταμεία» και θα αξιολογηθούν μαζί με το υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό από τους εφέτες ανακριτές. Ωστόσο, ακόμη και εάν οι εφέτες ανακριτές αποστείλουν το σκέλος αυτό της δικογραφίας στη Βουλή, οι ποινικές ευθύνες που τυχόν υπάρχουν έχουν παραγραφεί, αφού από το 1998 έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι χωρίς να έχει επιληφθεί η Βουλή.

Χτες, εξάλλου, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο δημοσιογράφος Τ. Τέλογλου κατέθεσε πως η φυγή του M. Χριστοφοράκου στη Γερμανία, που όχι μόνο εξέθεσε το δικαστικό σύστημα της χώρας, αλλά και στέρησε από την ανάκριση το σημαντικότερο μάρτυρα, έγινε ύστερα από εμπιστευτική ειδοποίηση που έλαβε εγκαίρως ο ισχυρός άνδρας της Siemens. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι κατέχει σχετικά στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος που κρατά στα χέρια του τη μοίρα πολλών ειδοποιήθηκε εξωδίκως από «άγνωστα» πρόσωπα να εγκαταλείψει τη χώρα και να επιλέξει να δικαστεί σε χρόνο μεταγενέστερο.

Αν είναι έτσι, τότε η άκρη των αποκαλύψεων του σκανδάλου βρίσκεται στην Εισαγγελία του Μονάχου, όπου επιβεβαιώθηκε δικαστικά ότι μεγάλα χρηματικά ποσά, μέσω πολυδαίδαλων διαδρομών, κατέληξαν στον Μ. Χριστοφοράκο κι από εκεί στα «μαύρα ταμεία» των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, καθώς και κορυφαίων πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών που είχαν τη δυνατότητα να ευνοούν αποφασιστικά τη Siemens"



Και όσο για το μέλλον...Έχει ο Θεός:

Δεν υπάρχουν σχόλια: