Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Β' Δόση του "δανείου" - παραλειπόμενα

Είδηση: Κατά την παρουσίαση της θετικής αξιολόγησης της χώρας μας για την εκταμίευση της 2ης δόσης, ο επίτροπος Όλι Ρεν ξεκίνησε τη δήλωσή του εκθειάζοντας την «εντυπωσιακή εξυγίανση στα δημόσια οικονομικά και την ταχεία πρόοδο σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Κατέγραψε όμως και μια σειρά από «αδυναμίες», οι οποίες αν δεν καλυφθούν δεν θα διασφαλιστεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης (9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο).
Αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2011, αν ειδική έκθεση δείξει ότι οι αλλαγές δεν καλύπτουν τους στόχους του Μνημονίου. Εκανε ειδική μνεία για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, που «βελτιώνουν σημαντικά τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του». Αλλά πρόσθεσε ότι «ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένα ακόμη μέτρα το 2011, ανάλογα με τις επικείμενες μακροπρόθεσμες προβλέψεις».
Σχόλιο: Δε νομίζω ότι κανείς πίστευε (με βάση το υπάρχον κλίμα) πως υπήρχε περίπτωση να μη γίνει εκταμίευση της 2ης δόσης. Παρόλα αυτά όμως η δήλωση πως "ίσως χρειαστούν επιπλέον μέτρα" δείχνει καθαρά τη γραμμή που θέλει να περάσει η τρόικα τον επόμενο καιρό. Έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη την Συνταγματική εμπλοκή των περισσότερων αλλαγών οι πρώτες προσφυγές εναντίον των οποίων θα εκδικαστούν μέσα στο φθινόπωρο. Επίσης είναι προφανής η απογοήτευση του κόσμου από τις κινήσεις εντυπωσιασμού της κυβέρνησης που μ' ελέγχους-express, προσπαθεί να δείξει ότι "κάτι κινείται", ενώ την ίδια ώρα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη. Οι στόχοι των εσόδων είναι πολύ μακριά (μέχρι το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση εισέπραξε μόνο 240 εκατ. ευρώ έσοδα από τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, επί ετήσιου στόχου 2,2 δισ. ευρώ, 470 εκατ. ευρώ έναντι 1,48 δισ. ευρώ από τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, 250 (έναντι 1,13 στόχου) στα τσιγάρα και 15 εκατ. (από 200 εκατ. ευρώ) στα είδη πολυτελείας) και φως δεν υπάρχει στο βάθος του τούνελ... Άρα νομίζουμε ότι κάπου εδώ πρέπει να μπει μια "κόκκινη γραμμή" από την κυβέρνηση: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλες αλλαγές που θυμίζουν ένα παλιό τραγούδι του Γιάννη Μηλιώκα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: