Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Μια βόλτα στην Ελλάδα - το παράδειγμα των Χανίων

Λόγω των διακοπών είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας, αυτή του νομού Χανίων στην Κρήτη...Μια βόλτα στο νομό μας έδειξε τις ομορφιές του τόπου αλλά παράλληλα και τις παθογένειες του, που είναι αντίστοιχες σ' αυτές που υπάρχουν σε όλη την ελληνική περιφέρεια (όποτε όπου διαβάζετε Χανιά παρακάτω μπορείτε να βάζετε το όνομα μιας οποιαδήποτε άλλης πόλης - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Για τις ομορφιές έχουν γραφτεί πολλά, οπότε εμείς θα γράψουμε για τα προβλήματα, πάντα με καλοπροαίρετη διάθεση:
α) Τα Χανιά έχουν πρόβλημα πρασίνου, πάρκα εξαφανίζονται (περίπτωση πάρκου και δέντρων στην Πλατεία Δικαστηρίων το οποίο αν και δημόσια έκταση "θυσιάστηκε" στο βωμό του χτισίματος ενός μεγαθηρίου) ενώ οι παιδικές χαρές είναι σε κακή εώς μέτρια κατάσταση.
β) Τα νεοκλασσικά της πόλης συνεχίζουν να εξαφανίζονται - Αν και κατανοούμε το πρόβλημα των ιδιοκτητών (που θέλουν να "εκμεταλλευτούν" την περιουσία τους) εντούτοις η προστασία της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της πόλης είναι (πέραν της σημασίας της ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές) προς όφελος των κατοίκων της και της ποιότητας ζωής τους.
γ) Ένα μεγάλο μέρος των βόρειων παραλιών του νομού (ιδιαίτερα προς τις περιοχές της Αγίας Μαρίνας και του Πλατανιά που είναι πλέον τουριστικές) είναι επιβαρυμένες με τσιμέντο και ένα σωρό κατασκευές - πράγμα που μπορεί να φέρνει έσοδα στην παρούσα φάση αλλά αμφιβάλλουμε αν θα συνεχίσει να φέρνει στο μέλλον.
δ) Οι τιμές στα περισσότερα σημεία είναι απαράδεκτα υψηλές, αντιστρόφως ανάλογες του γεγονότος ότι η Κρήτη παραμένει μια παραγωγός-περιοχή. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει κανείς 5,5 ευρώ για μια χωριάτικη σαλάτα, που σε πολλά τουριστικά μαγαζιά δεν έχει καν ελαιόλαδο (!!!) και η φέτα είναι "λευκό τυρί τύπου φέτας". Κατανοούμε ότι η χρονιά ήταν κακή, τα έξοδα είναι μεγάλα, αλλά η λογική του "να βγάλουμε τα σπασμένα" είναι εις βάρος και των ντόπιων (που ζουν μονίμως εκεί και θα βγαίνουν όλο το χρόνο στην περιοχή) και στους τουρίστες που περιορίζουν τα έξοδα τους ανάλογα ή την επόμενη χρονιά θα πάνε αλλού (πιθανότατα εκτός Ελλάδας).
ε) Τόσο ο βόρειος όσο και ο νότιος οδικός άξονας του νομού (και του νησίου) είναι σε κακή κατάσταση. Κατανοούμε ότι η βελτίωση τους αποτελεί πάγιο αίτημα των Χανιωτών εδώ και χρόνια και είναι κάτι που ανακοινώνεται πριν κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά μήπως οι Χανιώτες θα έπρεπε να τιμωρήσουν με την ψήφο τους, αυτούς που υπόσχονται αλλά δεν πραγματοποιούν τις υποσχέσεις τους, μπας και αλλάξει κάτι;
ζ) Το νοσοκομείο των Χανίων έχει τρομερές ελλείψεις (τις βιώσαμε από πρώτο χέρι) - και είναι το μόνο για ένα νομό 120000 ανθρώπων. Οι τοπικές εφημερίδες γράφουν κατα καιρούς διάφορα επί του θέματος, όμως όσες μέρες ήμασταν εκεί δεν ακούσαμε παράπονα...Μήπως θα πρέπει να γίνει θέμα πρώτης πρωτεραιότητας για την περιοχή, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να βιώσουν από πρώτο χέρι τις ελλείψεις του για να υπάρξει αντίδραση: "Προσέχουμε για να έχουμε" λέει ο λαός μας και εδώ είναι ένα ζήτημα που πρέπει να υπάρχει εφαρμογή της παροιμίας.

(Θα μπορούσαμε να γράψουμε και για τις ξαπλώστρες στις παραλίες που δεν αφήνουν ελεύθερο χώρο για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν 6 ή 7 ευρώ, για ξενοδοχεία 3 αστέρων που έχουν στρώματα κ.ο.κ. αλλά τ' αφήνουμε αυτά για την επόμενη φορά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: