Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Προϊστάμενοι στο Δημόσιο και κλείσιμο καταστημάτων

Είδηση: Αλλαγές ετοιμάζεται να επιφέρει η κυβέρνηση στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων στην Δημόσια Διοίκηση. Σ' αυτό πριμοδοτούνται η απόκτηση μεταπτυχιακών τίτλων, εξισώνονται το πτυχίο ΑΕΙ με αυτό των ΤΕΙ, ενώ παραμένει η συνέντευξη ως μέσο επιλογής. Παράλληλα το συμβούλιο επιλογής θα ορίζεται από ένα μηχανισμό στον οποίο λόγο θα έχει η κυβέρνηση, ενώ μεταβατικά θα συμμετέχουν 5 συνταξιούχοι δικαστές.

Σχόλιο: Ένα από τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης είναι η πελατειακή σχέση, το ρουσφέτι και η εξάρτηση της από τον κομματικό μηχανισμό της εκάστοτε κυβέρνησης...Δυστυχώς όμως οι αλλαγές που επιχειρούνται δεν κατευθύνονται προς την κατάργηση αυτής της παθογένειας αλλά αντίθετα την ενισχύουν αφού: Οι εργαζόμενοι πλέον δεν θα έχουν συμμετοχή στην επιτροπή (οι οποίοι θεωρητικά μπορούν να εκφέρουν λόγο για τις ανάγκες στην θέση και να "μοριοδοτήσουν" ανάλογα με τις ανάγκες αυτές), η συνέντευξη παραμένει χωρίς την ύπαρξη δικλείδων ασφαλείας για την αντικειμενική αξιολόγηση των υποψηφίων, η εμπειρία σε θέση Δημοσίας Διοίκησης δεν ενισχύεται όπως θα έπρεπε (υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κανείς προϊστάμενος και με διετή εμπειρία), ένα πτυχίο ΑΕΙ εξισώνεται με αυτό των ΤΕΙ (αφού και τα δύο μοριοδοτούνται με 50 μόρια - πράγμα σαφέστατα λανθασμένο), τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά μοριοδοτούνται το ίδιο ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου (ενώ η λογική θα επέβαλλε σχετικά με τη διοίκηση μεταπτυχιακά να επιδοτούνται ανάλογα)ενώ τέλος η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης παρότι ενισχύεται με μόρια δεν αναβαθμίζεται ώστε να παρέχει και ανάλογες γνώσεις μιας και το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών και οι υποδομές της είναι απαρχαιομένες ενώ δεν μπορούν με τίποτα να χαρακτηρισθεί ως "ανώτατη σχολή". Ας ελπίσουμε ότι οι προτάσεις που έγιναν από διάφορους επιστημονικούς φορείς (ΔΣΑ,ΤΕΕ) και επαγγελματικούς φορείς (ΑΔΕΔΥ) θα ληφθούν υπόψιν, γιατί είναι κρίμα να χαθεί μια ακόμα ευκαιρία...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Το κλείσιμο των επιχειρήσεων τόσο εντός όσο και εκτός του λεκανοπεδίου Αττικής έχει πάρει δραματικές διαστάσεις: Σύμφωνα με στοιχεία του εμπορικού επιμελητηρίου που δημοσιεύτηκαν στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" από την αρχή του έτους έχει κλείσει περίπου το 15% των καταστημάτων στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ υπάρχουν περιοχές (Σταδίου, Ερμού κλπ) όπου το ποσοστό ξεπερνάει το 20%. Ανάλογη είναι και η εικόνα σε περιοχές που άλλοτε ήταν ακμάζουσες (όπως τα Χανιά Κρήτης και η Πάτρα). Στις τουριστικές περιοχές, υπάρχει ανάλογη μείωση και στις πωλήσεις και στις τιμές παραθεριστικών κατοικιών (μάλλον προς όφελος των ντόπιων που "υπέφεραν" από τις υψηλές τιμές). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανακοπεί προς το παρόν το κύμα επιβάρυνσης των υποδομών που υπήρχε ως συνέπεια της αύξησης του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές με προβληματική ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ανεπαρκές οδικό δίκτυο, προβληματικό δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: