Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Έλλειψη σεβασμού στο Δημόσιο χρήμα (Νο2)

Είδηση: Σε πρόσφατη εκδήλωσή του το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων παρουσίασε το νέο θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης και ελέγχου των Δημοσίων Έργων. "Το οικοδόμημα είναι σαθρό και ασταθές" δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου "και γι' αυτό αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια νέα ανεξάρτητη αρχή της οποίας θα προϊσταται 9μελές συμβούλιο, του οποίου 4 μέλη θα ορίζονται από την Βουλή και 5 μέλη από τον Υπουργό Υποδομών. Η αρχή θα έχει παρουσία σε 3 μεγάλες πόλεις και θα προσληφθούν 170 εργαζόμενοι" τόνισε. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και οι αρμοδιότητες της αρχής. Μεταξύ των άλλων, για την "καλύτερη και ταχύτερη λειτουργία του συστήματος", η νέα αρχή θα εκδικάζει έχοντας τελικό λόγο και τις ενστάσεις στο προσυμβατικό στάδιο. Η έναρξη λειτουργίας της αρχής αναμένεται εντός του φθινοπώρου.

Σχόλιο: Tα Δημόσια Έργα αποτελούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας μας - καλώς ή κακώς - κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Επομένως ο καλύτερος έλεγχος τους, για να αποφεύγονται οι σπατάλες και οι ατασθαλίες είναι απαραίτητος. Όμως η δημιουργία "ανεξάρτητων" αρχών που δεν είναι καθόλου ανεξάρτητες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό: Ένα 9μελές συμβούλιο το οποίο ορίζεται στην πλειοψηφία του από τον αρμόδιο Υπουργό, με 4 από τα 9 μέλη από την Βουλή στην οποία έχει πρώτο λόγο η κυβέρνηση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί με κανένα τρόπο ως ανεξάρτητη, ενώ οπωσδήποτε θα υπάρχουν παχυλές αμοιβές και αντιμίσθια για την λειτουργία της, πράγμα που αντιβαίνει στο πνεύμα περικοπών της εποχής.
Επίσης είναι λίγο άκομψο μετά από 4 κοινοτικά πλαίσια στήριξης και 2900 εν ενεργεία υπαλλήλους να χαρακτηρίζεται ένα οικοδόμημα ως "σαθρό" ώστε να χρειάζονται και άλλοι 170 υπάλληλοι (κατά δήλωση του υπουργείου), σε καιρούς αρκετά χαλεπούς στα δημοσιονομικά και ενώ υπάρχουν χιλιάδες ελλείψεις σε δασκάλους και γιατρούς. Μια καλύτερη διάρθρωση του συστήματος, πιθανότατα να είχε τα ίδια αποτελέσματα, με σαφώς πιο οικονομικούς όρους.

Πηγή: διαδικτυακός τόπος Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην ακρίβεια στην Ευρωζώνη...Η αυξήση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων επέφεραν δραματικές αυξήσεις σε κύριους τομείς όπως δείχνουν οι δείκτες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: