Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Εξωτερική πολιτική και υφαλοκρηπίδα

Είδηση: Στα 45 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου και εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εισήλθε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» στις 17 του Ιούλη όπου και παραμένει. Το τουρκικό σκάφος παρακολουθείται από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Την ενόχληση της ελληνικής πλευράς μετέφερε στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στο Καζακσταν, ενώ παράλληλα ενημέρωσε τους Ευρωπαίους και τον Αμερικανό ομόλογό του.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόσο με τη διενέργεια διαβημάτων και την επίδοση ρηματικών διακοινώσεων, στις οποίες αναπτύσσονται με ξεκάθαρο τρόπο οι ελληνικές θέσεις, όσο και με την παρουσία σκάφους του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή, με την οποία επιβεβαιώνεται η ελληνική κυριαρχία.


Σχόλιο: Την μέρα της εισβολής τους στην Κύπρο, διάλεξαν οι γείτονες μας για να δείξουν ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας γι' αυτούς παραμένει ζωντανό, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να είναι ανυποχώρητοι στο θέμα της Κύπρου και ζητούν δια μέσω των εκπροσώπων τους (δηλ. όσων παραγόντων της μειονότητας ελέγχούν δια μέσου του προξενείου τους).
Η ελληνική πλευρά από την άλλη συνεχίζει να κρατά μια υποχωρητική στάση, προωθώντας συζητήσεις για όλα τα θέματα. Άραγε πως θα μπορέσουμε μεθαύριο να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεών μας, όταν περιοριζόμαστε σε διαβήματα και περιπολίες των σκαφών του Λιμενικού; Το Υπουργείο Εξωτερικών, αντί να πιέζει προς όλες τις πλευρές για καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας - τόσο εντός και εκτός πλαισίων των οργανισμών που και οι δυο ανήκουμε - "διαρρέει" πληροφορίες για εσωτερική κατανάλωση, δίνοντας χώρο και δικαιώματα στον κ. Καρατζαφέρη να ασκεί "πατριωτικό έλεγχο". Είναι προφανές ότι άνευ γρήγορων κινήσεων και εντατικοποίησης των αντιδράσεων μας, θα βρεθούμε σύντομα σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Την ίδια ώρα ο κύριος Άλεξ Ρόντος επανεμφανίζεται παίζοντας τον ρόλο του εκπροσώπου της χώρας, ευρισκόμενος σε όλες τις σημαντικές διεθνείς συναντήσεις (συμπεριλαμβανομένου και του "Συμποσίου της Σύμης"), ταξιδεύοντας bussiness class άνευ επισήμου ιδιότητας (μιας και δεν υπάρχει πουθενά ΦΕΚ διορισμού του σε οποιαδήποτε δημόσια θέση), μη εκπροσωπώντας επισήμως κανέναν και πραγματοποιώντας σειρά συνομιλιών για σειρά θεμάτων. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κύριος Ρόντος έπαιξε σημαντικό ρόλο (ως σύμβουλος του κύριου Παπανδρέου επί θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών) στην μεταστροφή της θέσης της Ελλάδας στα θέματα της Παλαιστίνης, το Κουρδικό και της άνευ ανταλλαγμάτων ελληνοτουρκικής προσέγγισης (μέσω και της υποστήριξης του σχεδίου Ανάν), φέρνοντας έναν "αμερικάνικο αέρα" στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Μεταξύ των συνεπειών των συμβουλών του, η αλλαγής στάσης των Αράβων σε μια σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων και το Μακεδονικό και η αποθράσυνση των Τούρκων στο Αιγαίο.

(Να σημειώσουμε ότι το "Συμπόσιο της Σύμης" διοργανώνεται από το 1998 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος "Ανδρέας Παπανδρέου", "ως μια ετήσια συνεύρεση προσωπικοτήτων απ' όλο τον κόσμο με κύριο στόχο την εξεύρεση και την ανάδειξη προοδευτικών ιδεών που μπορούν να κάνουν τον κόσμο που ζούμε καλύτερο και δικαιότερο για όλους").

Πηγή: "Tα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: