Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ασφαλιστικό δημοσίων υπαλλήλων

Είδηση: Στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα Τετάρτη η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, η ψήφιση του οποίου αναμένεται να γίνει την Πέμπτη 15/7.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει την ημέρα ψήφισης, στην τροποποίηση εκείνων των διατάξεων του νομοσχεδίου που έχουν χαρακτηρισθεί αντισυνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η διάταξη του άρθρου 8, που αναφέρει ότι μειώνονται οι συντάξεις της χήρας συζύγου εφόσον η σύζυγος είχε μεγάλη (πλέον των δέκα ετών) διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο, η διάταξη που απαγορεύει στους συνταξιούχους του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και η διάταξη, που αναφέρει ότι οι δικαστές θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 25 χρόνια, ανεξάρτητα από το υπάρχον συνταγματικό ηλικιακό όριο εξόδου από το δικαστικό σώμα.
Οι πρώτες αλλαγές πάντως περιείχαν την προσθήκη διάταξης για τη θωράκιση της συνταξιοδοτικής προστασίας των βαριά πασχόντων, την θέσπιση για τους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αντί του 60ου το 58ο έτος, την προσθήκη μεταβατικής περιόδου για τις άγαμες με ανήλικο ενώ στο συνταξιοδοτικό των ένστολων πρόσθεσε ρύθμιση για την προστασία των ώριμων δικαιωμάτων, την προσμέτρηση των ετών φοίτησης σε ΑΕΙ και την αναγνώριση της μάχιμης υπηρεσίας των 5 ετών σε όλους τους ένστολους.

Σχόλιο: Μόνο ως αστείες μπορούν να χαρακτηρισθούν οι αλλαγές που φέρεται ως έτοιμη να κάνει η κυβέρνηση μιας και αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι των όσων έχουν χαρακτηρισθεί ως αντισυνταγματικές (λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ), και δεν απαντά στο κύριο πρόβλημα της επιβολής του ΛΑΦΚΑ, της συγχώνευσης των ταμείων και στην μείωση των συντάξεων (και σχεδόν εξάλειψης των επικουρικών). Προσπαθεί να επιφέρει ένα πνεύμα νομιμότητας σ' ένα νομοσχέδιο που μπάζει από παντού, και το οποίο θα έχει προβλήμα σε οποιαδήποτε προσφυγή (για τις οποίες πάντως πολλά ακούμε και λίγα βλέπουμε).

Όλα αυτά την ίδια ώρα που η έξοδος στις αγορές και η πώληση εξάμηνων εντόκων γραμματίων συνολικής αξίας 1,625 δισ. ευρώ, έγινε με επιτόκιο 4,65% έναντι 4,55% του Απριλίου (που η κατάσταση είχε φτάσει θεωρητικά στο απροχώρητο) και 1,38% της αντίστοιχης έκδοσης του Ιανουαρίου. Είναι προφανές λοιπόν ότι για τις αγορές (για τις οποίες έγινε η "σφαγή των αμνών") μάλλον δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών για γρήγορη λύση του προβλήματος.

Πηγή: "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: