Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ασφαλιστικού συνέχεια...

Είδηση: Τα όσα έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Κομισιόν προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου. Αν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αρνούνται να δηλώσουν δυσαρέσκεια για τον Α. Λοβέρδο, οι επιτελείς του Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνουν πως «οι σχέσεις των δύο υπουργών δεν είναι στο καλύτερο επίπεδο». Πιστεύουν πως «με τους χειρισμούς του άνοιξε την όρεξη των Βρυξελλών και του ΔΝΤ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, στήριξε πλήρως τον υπουργό Εργασίας: «Οταν έχουμε να κάνουμε με ένα νέο ασφαλιστικό πλαίσιο, με το οποίο αλλάζουν πολλά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, πιστεύω ότι και ο αρμόδιος υπουργός είναι αυτός που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και προχωρεί στην ολοκλήρωση αυτού του νομοσχεδίου». Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση αν απειληθεί πως δεν θα της καταβληθούν οι επόμενες δόσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο δανεισμού.
Ο Γ. Πεταλωτής υποστήριξε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι από τους οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, πως δεν θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και ότι δεν θα καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Παρά τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τους επιμέρους χειρισμούς, οι πάντες συμφωνούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν ως ποσοστό αναπλήρωσης το 48%.
Σε πρόσφατη κυβερνητική σύσκεψη με θέμα το ασφαλιστικό συμφωνήθηκε ότι, πριν από την κατάθεση του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει πάρει έγκριση από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, προϋπόθεση που τοποθετεί την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή στα τέλη Ιουνίου. «Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας έναντι του μνημονίου, η συζήτηση συνεχίζεται, κριτήριά μας είναι η κοινωνική ευαισθησία και η διάσωση του συστήματος» δήλωναν αμέσως μετά κυβερνητικές πηγές.
«Αυτοί σκληραίνουν τη στάση τους, ο Ανδρέας αντιστέκεται και ο Γιώργος παρακολουθεί έτοιμος να παρέμβει» ανέφερε σε δημοσιογραφικούς κύκλους συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Σχόλιο: Όταν πριν λίγο καιρό έθεσε ο υπουργός Εργασίας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αρκετοί είχαν ανασάνει θεωρώντας ότι αυτό ήταν ηπιότερο απ' ότι αναμενόταν. Η πραγματικότητα όμως τους επανέφερε στην πραγματικότητα, αφού αποδεικνύεται ότι η ενδοτική διάθεση της κυβέρνησης άνοιξε την όρεξη των δανειστών, που βλέπουν την χώρα μας σαν δοκιμαστικό σωλήνα για ότι ετοιμάζονται να κάνουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η δε στάση της κυβέρνησης ότι "δεν πρόκειται να δεχθεί ως ποσοστό αναπλήρωσης το 48%" θα πρέπει να μας τρομάζει γιατί δείχνει ότι τίποτα πλέον δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αυτονόητο - ενώ με βάση την παρούσα κατάσταση δεν αποκλείεται σε λίγο να μας παρουσιάστει ως εθνική επιτυχία το ποσοστό αναπλήρωσης του 50%.
Και βέβαια, το ότι ο "Γιώργος είναι έτοιμος να παρέμβει" προκαλεί απορία: Τι αλήθεια περιμένει για να το κάνει; Τόσο το ΔΝΤ, όσο και η τρόικα κινούνται καταρχήν πολιτικά. Είναι επομένως ώρα, να υπάρξει πολιτική παρέμβαση για να υπάρξει ένας φραγμός στα όσα συμβαίνουν. Ευκαιρία, να αποδειχθούν στην πράξη οι "ισχυρές συμμαχίες" της χώρας μας.
Εν τω μεταξύ ο αγώνας συνεχίζεται - στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγές προς το καλύτερο σε όλα τα μέτωπα, αφού όπως έχουμε ξαναπεί υπάρχει κι άλλος δρόμος (και μικρότερα μονοπάτια).
Πηγή: "Έθνος", "Καθημερινή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: