Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Δημοσκοπήσεις (Νο2) & εθνική Ελλάδος

Είδηση: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της ΜRB για το Mega, το 52,6% εκτιμά «αρκετά έως πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο κήρυξης πτώχευσης ενώ το 38,8% το θεωρεί «καθόλου έως όχι και τόσο πιθανό». Ερωτηθέντες για τα συναισθήματα που τους προκαλεί η παρούσα κατάσταση της χώρας, το 70,1% απαντά ότι αισθάνονται απογοήτευση, το 57,9% οργή, το 49,2% φόβο και το 37,3% ντροπή.

Στην ερώτηση σχετικά με την πρόθεση ψήφου η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκεται μεν στο 8,1% υπέρ του ΠΑΣΟΚ, αλλά η αδιευκρίνιστη ψήφος εκτοξεύεται στο 31,3%. Ψήφο στο ΠΑΣΟΚ θα έδινε το 28,1% των ερωτηθέντων και το 20,1% στη ΝΔ, ενώ για όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς αρχηγούς η γνώμη είναι αρνητική.

Όσο αφορά το κοινωνικό κλίμα, η πλειοψηφία των Ελλήνων σε ερωτήσεις για την πορεία της οικονομίας και της χώρας εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξη: το 91,1% των συμμετασχόντων θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε στην Ελλάδα πολύ άσχημα, το 73,5% βλέπει την πορεία της οικονομίας ως "κακή", ενώ το 75,7% θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας θα χειροτερεύσει.

Σχόλιο: Οι αρνητικές γνώμες για τους πολιτικούς και το ιστορικό δημοσκοπικό χαμηλό του δικοματισμού (με ταυτόχρονη άνοδο της αδιευκρίνιστης ψήφου) δείχνει την (δίκαιη) αγανάκτηση του κόσμου. Η δε απαισιοδοξία για το μέλλον δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση: Με την λαίλαπα μέτρων που εμφανίζεται με τον χαρακτήρα χιονοστιβάδας τα πράγματα δεν μπορεί να είναι διαφορετικά, αφού θεωρούν (με βάση τα όσα ακούν καθημερινά από τα ΜΜΕ) ότι ναι μεν άλλη λύση δεν μπορούσε να υπάρξει (εμείς βέβαια διαφωνούμε), αλλά ότι παρά τις τεράστιες θυσίες, η χώρα δεν θα βγει από το αδιέξοδο: Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας για την κοινή γνώμη είναι υπαρκτός.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού δηλώνει "υπερήφανη για τα μέτρα που πάρθηκαν" και δηλώνει την πίστη της "ότι η Ελλάδα θα βρει το δρόμο της".
Κάτι που απ' όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες δεν συμμερίζονται. Επίσης με συνεχείς δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων δηλώνεται ότι "χώρες που βρίσκονται στο Ευρώ δεν χρεωκοπούν": Στο τελευταίο θα συμφωνήσουμε κι εμείς. Δεν χρεωκοπούν (για πολλούς και διάφορους λόγους) αλλά παρουσιάζουν έλλειμμα δημοκρατίας, όπως συμβαίνει και στην χώρα μας αυτή την περίοδο.

Πηγή: "Έθνος", Mega Channel.

Το άσχετο της ημέρας: Πρώτη νίκη για την εθνική μας σε Μουντιάλ ποδοσφαίρου (επί της Νιγηρίας με 2-1) και επιτέλους μια καλή εμφάνιση. Μας ήθελε και η τύχη σήμερα, αλλά ευτυχώς είμαστε ακόμα στο παιχνίδι της πρόκρισης για την επόμενη φάση. Δείτε τα γκολ του αγώνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: