Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Τέταρτη είναι η μεγάλη μέρα για τους εργαζόμενους και τον λαό. Είναι η μέρα που θα μετρήσει πιο πολύ τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό (που μας ενδιαφέρει στην παρούσα φάση περισσότερο, αφού εκεί βγαίνουν οι αποφάσεις).
Όσο και αν ακούγεται στείρα συνδικαλιστικό - δεν είναι: Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία θα δείξει σε όλους την αντίδραση του κόσμου στα μέτρα που λήφθησαν και θα καταδείξει την ανάγκη του να βρει η κυβέρνηση έναν "άλλο δρόμο" - το πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό το έχουμε συζητήσει στο παρελθόν. Ίσως έτσι πάρει πίσω κάποια από τα αντιλαϊκά μέτρα και μαζευτεί λίγο περισσότερο, για την ακόμα σκληρότερη συνέχεια.

Όπως και να έχει αύριο Τετάρτη:

Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως, απ' όπου και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή. Την ίδια ώρα, σε ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας καλεί το ΠΑΜΕ, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.
Από κει και πέρα:
► Τα νοσοκομεία θα δέχονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά
► Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία
► Οι υπηρεσίες των Δήμων και των Νομαρχιών θα υπολειτουργούν
► Κλειστές θα παραμείνουν οι εφορίες και τα τελωνεία
► Κλειστές θα είναι τα Ταμεία και οι υπηρεσίες του Δημοσίου
► Στάση εργασίας από τις 11:00-15:00 θα πραγματοποιήσουν και οι υπάλληλοι της Βουλής
► Οι δικαστικοί υπάλληλοι απεργούν, ενώ θα απέχουν από τα καθήκοντά τους και οι δικηγόροι
► Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα, αλλά και οι τράπεζες (επιτέλους κατανοούν πως αν δεν έχει λεφτά ο κόσμος δεν θα κάνει αγορές)
► Δεν θα υπάρξουν δελτία ειδήσεων και ειδησεογραφικές εκπομπές σε ραδιόφωνα/τηλεοράσεις, ενώ δεν θα υπάρξει δημοσιογραφική ενημέρωση σε portals και σελίδες στο ίντερνετ, αφού απεργούν και οι δημοσιογράφοι. Αν θέλετε να ενημερωθείτε -βγείτε στο δρόμο.

Για το πως πήγε η απεργία (καθώς και για το νεότερο και μικρότερο πακέτο μέτρων) θα τα πούμε από αύριο...

Αν πάντως δεν έχετε πειστεί ακόμα για να συμμετάσχετε στις κινητοποιήσεις, διαβάστε εδώ.

1 σχόλιο:

Χριστίνα είπε...

"Τα νοσοκομεία θα δέχονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά"

Ως εργαζόμενη σε δημόσιο νοσοκομείο, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι αυτό δε συμβαίνει -- και όχι πάντα γιατί οι γιατροί δε συμμετέχουν στην απεργία, αλλά γιατί πολλοί από τους πολίτες που προσέρχονται δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμά μας στην απεργία. Αλλά αυτό είναι κάτι που ίσως συζητήσουμε αργότερα.

Πάμε τώρα στο θέμα της πορείας. Δύο τα βασικά θέματα:

1α) 3 νεκροί από μολότωφ, 15 τραυματίες και οι γνωστές καταστροφές στο κέντρο. Αντιεξουσιαστές ή προβοκάτορες; Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα κοινοί εγκληματίες, γιατί ο απώτερος στόχος τους ήταν οι καταστροφές και η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Δεν έχουν καμία δικαιολογία και κανένα απολύτως δικαιολογητικό. Τελεία.

1β) Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν θύματα (καλά, πόσο ΤΡΑΓΙΚΟ είναι να μιλάμε για ΘΥΜΑΤΑ σε καιρό ειρήνης, που να πάρει και να σηκώσει;), η δημιουργία κλίματος τρόμου και ανασφάλειας είναι υπέρ-αρκετή για να κρατήσει μακριά τον κόσμο από παρόμοιες πορείες στο μέλλον. Κι εγώ προσωπικά το βρίσκω εξαιρετικά ύποπτο να σαμποτάρεται έτσι απροκάλυπτα μια μαζική κινητοποίηση του κόσμου.

2) ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μαζί και το ΠΑΜΕ χώρια. Ακόμα και τώρα, τη στιγμή που πλήττονται ΟΛΟΙ, φαίνεται ότι μια ΚΟΙΝΗ πορεία διαμαρτυρίας δεν είναι δυνατή. Αυτή η διάσπαση και η κομματοποίηση μου γυρνάνε τα σωθικά.

Να με συγχωρείς που το πρώτο μου σχόλιο στο μπλογκ σου γίνεται σε τόσο υψηλούς τόνους, αλλά είμαι πραγματικά θυμωμένη.