Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Κινητοποιήσεις της 20ης Μαϊου

Είδηση: Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση και την πορεία προς τη Βουλή που οργάνωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις η συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση άγγιξε το 100%.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν και στην πορεία που οργάνωσε το ΠΑΜΕ.

Πριν την έναρξη των συλλαλητηρίων στην Αθήνα, σημειώθηκε μικροένταση μεταξύ αντιεξουσιαστών και δυνάμεων της αστυνομίας στα Εξάρχεια, έξω από τον χώρο Νοσότρος. Η αστυνομία προχώρησε σε 20 προσαγωγές από την ευρύτερη περιοχή. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι η αστυνομία προέβη σε προληπτικές συλλήψεις ιδίως νέων που προσέρχονταν στο συλλαλητήριο και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων.
Η πορεία στο κέντρο της Αθήνας ολοκληρώθηκε χωρίς πολλά παρατράγουδα, ενώ διαδηλώσεις και συμβολικές καταλήψεις έγιναν σε πολλές πόλεις, σε όλη την Ελλάδα.
Στο ψήφισμα που επιδόθηκε στην βουλή υπογραμμίζεται ότι "οι εργαζόμενοι απορρίπτουν κατηγορηματικά το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και της τρόικας γιατί αλλοιώνει, ανατρέπει και απαξιώνει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ασφάλισης και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων". Επισημαίνεται, επίσης, πως "οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι αρνούνται να πληρώσουν για ακόμα μια φορά τα εγκληματικά πολιτικά και ασφαλιστικά λάθη των κυβερνήσεων, με μειώσεις των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων και παροχών".

Σχόλιο: Τελικά αποδεικνύεται πως όταν θέλουν όλοι, μπορούν να γίνουν μεγάλες διαδηλώσεις και συλλαλητήρια χωρίς πολλά προβλήματα. Ελπίζουμε πως η κυβέρνηση και κυρίως η τρόικα θα πάρουν το μήνυμα, γιατί τα μέτρα ακουμπούν όλο το λαό και δημιουργούν πρόβλημα επιβίωσης σε μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων.

Πηγή: "Ελευθεροτυπία"

1 σχόλιο:

Χριστίνα είπε...

Επειδή πήγα στην πορεία, έχω προσωπική άποψη.

- Κόσμος υπήρχε, αλλά σαφώς λιγότερος από την πρώτη φορά.

- Τα πανό και τα συνθήματα των περισσότερων μπλοκ περιορίζονταν σε προβλήματα και αιτήματα των επιμέρους κλάδων. Ελάχιστα ήταν εκείνα που αναφέρονταν στην απόδοση ευθυνών και τη δικαιοσύνη, που, προσωπικά, θεωρώ ότι είναι και οι σημαντικότερες διεκδικήσεις.

- Για άλλη μια φορά, ενοχλήθηκα από το γεγονός των δύο διαφορετικών πορειών της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ. Με εκνευρίζει που δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή πορεία, αφού κοινός είναι και ο στόχος. (Δεν είναι;)

- Όταν οι πορείες έφτασαν στην Πλατεία Συντάγματος, δε μαζεύτηκαν μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη με τα πανό τους, να φωνάξουν συνθήματα και να διαμαρτηρυθούν. Τότε, τι στο καλό πήγαν να κάνουν; Πασαρέλα, για να τους δουν οι υπόλοιποι; Υπήρχαν, βέβαια, και μερικοί γραφικοί γελοίοι, με το απαράδεκτο σύνθημα περί καψίματος της Βουλής, αλλά πραγματικά αρνούμαι να ασχοληθώ με τέτοιες βλακείες.